zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Светът е изправен пред епидемия от диабет



Всяка година числото на умиращите от диабет е равно на жертвите на СПИН.

14 декември 2006, здраве.bg

Диабетът стремително “младее” и светът е изправен пред глобалната епидемия от диабет, която е реална заплаха за поне 400 милиона души. Нездравословната храна и заседналият начин на живот продължават да подмладяват тази болест, обхващаща все по-млади възрастови групи, заяви президентът на Международната федерация за диабета (International Diabetes Federation) Пиер Льофевр на конференцията на организацията в Кейптаун, Южна Африка.
В официалното заявление на Федерацията се съобщава, че диабетът “на практика е извън контрол и надвишава и най-песимистичните прогнози - 246 млн души по света към днешния ден страдат от това заболяване”.
Ако не се вземат решителни мерки, то болните от диабет след 20 години ще станат 389 милиона, се отбелязва още в заявлението. Ежегодно от диабет умират около 4 млн. болни - толкова, колкото и от СПИН.
“Особено тревожен е фактът, че диабетът силно се “подмлади”. Това е следствие от прогресивното затлъстяване при децата и подрастващите през последните 10-20 години, предизвикано от мазната fast food и рязкото намаляване на физическата активност поради огромното увлечение по компютърните игри и телевизията”, отбелязва още Пиер Льофевр.
Днес от диабет страда 6% от възрастното население на Земята. Най-много диабетици има в Индия - 41 милиона и в Китай - 40 милиона.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.