zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Чаят е по-полезен от водата



Чаят е по-полезен от водата

Ползата от 3-4 чаши чай дневно се равнява на няколко литра вода, твърдят учени.

12 декември 2006, dieti.info
четете още в dieti.info


Тези факти посочват резултатите от изследване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition. Те също така напълно опровергават мнението на някои специалисти, че чаят обезводнява организма: “Чаят не само задоволява жаждата подобно на водата, но и помага за профилактиката на сърдечни заболявания и някои разновидности на рака”.

Според експертите, флавоноидите, съдържащи се в чая, са изключително полезни за здравето. Те са антиоксиданти на полифенола, който се съдържа в много хранителни продукти и растения и помагат за предотвратяването на разпада на клетките.

Изследването потвърждава ползата от употребата на 3-4 чаши чай дневно за намаляване на риска от сърдечен пристъп, рак и образуване на зъбен камък и кариес, а също така за укрепване на костните тъкани.

Ръководителят на научния екип д-р Раксън подчертава, че “чаят на практика е напитка 2 в 1, защото едновременно е течност, която задоволява дневните нужди на тялото от вода, но също така съдържа голямо количество антиоксиданти”. Той твърди също, че дори при изпиването на чаша силен чай човек получава в допълнение и съдържащият се в него флуорид, който в съответните количества е полезен за зъбите.

Според статистиката хората пият по-малко от 3 чаши чай дневно, което до голяма степен се обяснява с популярността на много газирани безалкохолни напитки.

Чаят е противопоказен единствено за хората, подложени на риск от анемия, защото възпрепътства усвояването на желязото от храната. Препоръката към тази група хора е да приемат чай само отделно от храната.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.