zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стереотипите на любовта се променят



Стереотипите на любовта се променят

здраве.bg

Британски учени са провели интересно изследване за това как съвременният човек избира любовта. Оказва се, че стереотипът “силен самец - плодовита самка” не винаги работи. Психолозите от университета в Ливърпул (University of Liverpool) са предложили на участниците в ново изследване фотографии, обработени на компютър. Променяйки размера на носа или брадичката, те са правели лицето на едни и същи хора да изглежда по-мъжествено или по-женствено.

Резултатите от допитването, цитирани от BBC, показват, че повечето съвременни жени не предпочитат типа “младия Шварценегер”, а по-скромно изглеждащи мъже. Изключение правят само жените, определяни като красавици, т.е. тези, които са убедени в своята привлекателност.

Според автора на изследването д-р Тони Литла, по-малко сексапилните жени изпитват притеснения от флиртовете на техния избранник с други жени. Мускулестото лице с квадратна брадичка в нашето съзнание се свързва с високо ниво на тестостерон, който както е известно прави от мъжа мъж във всеки смисъл на думата.

Въпреки, че този хормон свидетелства за добър генофонд, неуверените представителки на слабия пол не рискуват да започнат връзка с такъв мъж. Те предпочитат миловидните и нежни мъже, тъй като ги асоциират с верността и грижовността.

Фактът, че мъжката половина от човечеството предпочита красавици с големи очи и малко носле, отдавна не е тайна за учените. Тези признаци всъщност говорят на мъжкия пол за това, че жената е способна да ражда здрави деца. Затова на мъжете, участвали в изследването, са били предложени за оценяване на привлекателността фотографии на влюбени двойки. Резултатите показват, че изборът зависи от лицето на мъжа, на когото “принадлежи” дамата. Ако той прилича на лидер, той е предпочитан от мъжете, а неговата дама се оценява като привлекателна.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    психология    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.