zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените говорят три пъти повече от мъжете



Различията са заложени още преди раждането, твърди психолог.

4 декември 2006, здраве.bg

Жените произнасят около 20 000 думи дневно, което е с 13 000 повече в сравнение с тези на мъжете. Жените също говорят много по-бързо, изразходват повече сили за клюки и получават истинско удоволствие от своя собствен глас, пише вестник Daily Mail, като цитира книгата “The Female Mind”, написана наскоро от психиатърката Луан Бризендайн. В нея се твърди, че вродените различия между мъжкия и женския мозък обясняват, защо жените са по-бъбриви, отколкото мъжете.
Според изследванията на Бризендайн, в женския мозък има повече клетки, отговарящи за речевите функции, отколкото в мъжкия. Обикновеният акт на говорене предизвиква изтласкване на хормони в женския мозък, които му придават усещания, подобни на тези, които изпитва например наркоманът, получил дългоочакваната доза наркотик.
Д-р Бризендайн, коята твърди сама за себе си, че е феминистка, заявява, че различията между мозъците на двата пола се проявяват още в утробата на майката, когато тестостеронът започва да оказва влияние върху мъжкия мозък. В резултат на това влияние, според нея зоните, отговарящи за речта, емоциите и паметта на мъжете, се намаляват: “Затова момчетата, а по-късно и мъжете говорят по-малко и се стараят да скриват своите емоции. Тестостеронът оказва влияние и намалява тези зони от мозъка, които отговарят за възприятието, което позволява на мъжете “да оглушеят” към логичните аргументи”. Недостигът на разговори и емоции при мъжете, според д-р Бризендайн, се проявява в частност в постоянните мисли за секс.
Тя твърди още, че мозъчният център, отговорен за мислите за секс при мъжете е два пъти по-голям, отколкото при жените, което на свой ред обяснява изградeния стереотип за това, че мъжете “не мислят с правилното място”.
Научни изследвания показват, че мъжете мислят за секс на всеки 52 секунди, а мисълта за това навестява жената средно веднъж дневно.
Авторката смята, че “ако жените обръщат по-голямо внимание на тези различия, на тях ще им бъде по-лесно да взимат правилните важни решения в своя живот”.
Други...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.