zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо децата така често лъжат



Защо децата така често лъжат

Страхът от наказание е Най-честата причина, но далеч не е само това.

здраве.bg

... страх пред наказанието. Например то се прибира от улицата мокро до уши и цялото в синини и първият въпрос към него е “Бил ли си се?” Ако признае, родителите най-често започват да му се карат. И детето започва да лъже. “Паднах”, ще отговори то в повечето случаи.

Психолозите твърдят, че всички разнообразни отговори могат да се разпределят в две разновидности: лъжем тези, които съжаляваме или тези, от които се страхуваме. Специалистите смятат, че по-често се лъже, когато е налице страх от наказанието.

Лъжата - протест

Много родители твърдят, че не наказват децата си за белите, а само за лъжите, но техните деца продължават да лъжат. Какво именно притеснява възрастните в тези ситуации? Очевидно, не самата постъпка, а ужасът, че детето се опитва да излъже, т.е. иска да се освободи от техния контрол. В никакъв случай не бива да се забравя, че детето също е личност и то отстоява свободата и независимостта си. А тъй като вариантът да действа със сила е невъзможен - възрастните са по-силни, единственият начин остава лъжата. Затова и колкото по-настойчиво ядосаният родител изиска чистосърдечно признание, толкова по-упорито детето настоява на своето, като същевременно примира от страх.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    психология    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.