zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо преяждаме?Защо преяждаме?

Причината за преяждането най-често не е в глада или вкусната храна.

здраве.bg

Хората преяждат не защото са гладни и не защото храната е вкусна. Този парадоксален извод прави професор Брайън Уансинк от Университета Корнел в САЩ, автор на книгата “Безумното хранене: защо ядем повече, отколкото ни се струва”.

Тя е базирана на многобройните експерименти, които ученият е провел, за да определи защо и какви количества храна яде човек.

Според мнението на автора “вечно гладният човек е жертва на обстоятелствата: семейство, приятели, съдове, опаковане на продуктите, размери на масите и други фактори, на които обикновено никой не обръща внимание”.

Интересен и показателен например е изводът, който проф. Уансинк прави по отношение на сладоледа: “Ако 100 г сладолед бъдат поставени в малка чаша, то на лакомника ще му се стори, че в нея има много сладолед. Ако същото количество бъде сложено в голяма чаша, сладоледът ще бъде “малко” и човекът ще поиска допълнително”.

Книгата е базирана на изследвания, проведени от екип от 63 експерти и основният извод в нея е, че основната причина за преяждането всъщност е чисто психологическа и няма пряка връзка с чувството за глад или вкуса на храната.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.