zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените повече и по-често усещат болка



22 декември 2005, здраве.bg

До този извод са стигнали британски учени от Университета Бат след различни експерименти и обобщаване на наблюдения от предишни изследвания, съобщава интернет сайта membrana.ru.
Доброволците били подложени на опити с топла и студена вода – една от ръцете им била поставяна за 2 минути последователно в топла (с телесна температура) вода и после още толкова във вода с лед. По подобен начин през средните векове често “изпитвали” християните, за да определят доколко силна е вярата им.
По време на опитите бил определен праг на болката (точката, в която всеки започва да твърди, че изпитва такава) и праг на търпимостта (момент, в който болката става непоносима). И по двата показателя нежният пол “загубил съревнованието”.
Окончателният извод на учените е, че по време на живота си жените имат много повече моменти на болка, тя се локализира на повече различни места и честотата й е по-висока.
Според настоящото изследване ширещото се обратно и явно неправилно мнение (че жените “търпят” повече на болка) се дължи на факта, че досега при опитите се е правела усреднена статистика, а изводите са се градяли най-вече на биологичните механизми, т.е. неправилно са се пропускали социалните и психологическите предпоставки.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.