zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

През 2006 година с ХИВ-инфекции са се заразили 4,3 милиона души



В нашия регион броят на новите случаи е нарастнал със 70%.

23 ноември 2006, здраве.bg

През последната година в целия свят са регистрирани 4,3 милиона нови случаи на ХИВ-инфекции, което е с 2,6 милиона повече в сравнение с 2004 година, сочат данните на Обединената програма на ООН за ХИВ и СПИН (UNAIDS), публикувани в New Scientist.
Според данните на ООН всеки ден в света от ХИВ се заразяват приблизително 11 000 души, като младите хора на възраст 15-24 години са в групата с повишен риск.
Международните експерти са разтревожени от бързия ръст на броя на заразените с ХИВ жени. Техният брой се е увеличил практически във всички региони по света.
Най-тежка е епидемиологичната ситуация в страните на АФрика, южно от Сахара. В този регион смърността от СПИН съставя 72% от общата смъртност в целия свят, а броят на хората, заразени с инфекции е 24,7 милиона души (59% от тях са жени).
Най-рязък скок на разпространението на ХИВ-инфекции през 2006 г. е фиксиран в бившите страни на СССР и страните от Южна и Югоизточна Азия.
В Източна Европа и Централна Азия, където инфекциите главно се предават чрез венозно използваните наркотици, броят на новите случаи е нараснал с 70%. В Южна и Югоизточна Азия, където основната причина за предаването на ХИВ е проституцията, този показател съставя 15%, равняващ се на 860 000 нови случаи на заразяване.
В страните на Близкия Изток и Северна Африка темпът на разпространение на ХИВ се е увеличил с 12%, а в Централна и Южна Африка - с 7%.
Най-уязвимите групи в целия свят както и преди са наркоманите, хомосексуалистите, проститутките от двата пола и лицата, ползващи техните услуги.
Като позитивна тенденция експертите отбелязват подобряването на ситуацията, свързано с достъпа до антиретровирусни препарати в бедните и развиващите се страни. В доклада се съобщава, че благодарение на програмите за разпределение на медикаментите се е удължил живота на заразените с ХИВ хора в най-бедните региони на света.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.