zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

СЗО обяви война на фалшивите лекарстваВ момента те са почти 10% от общия пазар на медикаменти, като 50% се продават през интернет.

17 ноември 2006, здраве.bg

Световната здравна организация призова за прекратяване на търговията с т.нар. контрафактни медикаменти, които в някои страни заемат до 30% от общия обем на фармацевтичния пазар.
Тези на практика фалшиви лекарства нанасят сериозна вреда на здравето на пациентите, провокират развитието на устойчивост и застрашават живота на болните, се отбелязва в публикуваното в сряда заявление на СЗО.
За тази цел в организацията се създава специално подразделение IMPACT, в чиято работа ще вземат участие силовите ведомства на страните-членки, големите фармацевтични корпорации и Интерпол. Сред най-важните задачи на новия отдел са засилване на контрола върху фармацевтичния пазар, както и налагането на строги наказания за производителите на контрафактна продукция.
Според последните оценки до 30% от тези лекарства се доставят в бедните региони на Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. В Европейския съюз и САЩ този показател не превишава 1%.
По данни на СЗО около 50% от фалшивите лекарствени средства се реализират чрез Интернет. Годишният оборот в световен мащаб на тези лекарства достига 30 милиарда долара, което се равнява на 8-9% от легалния пазар.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    превенция    лекарства    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.