zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Между кожата и сърцето има пряка връзкаНови данни за псориазиса изнесоха от СЗО.

16 ноември 2006, здраве.bg

При хората, страдащи от псориазис, рискът от възникването на сърдечно-съдови заболявания е два пъти по-висок, твърдят данните от нов доклад на Световната здравна организация СЗО.
Преди време псориазисът се възприемаше изключително като болест на кожата. Новите данни показват, че преди всичко това е системно възпалително или автоимунно заболяване, при което клетките, осигуряващи защитата на организма от инфекции, атакуват здравите тъкани. Към автоимунните заболявания се отнасят също ревматичния артрит и кожната туберкулоза, които по последни данни влияят негавно на сърцето.
Според данните на Световната здравна организиция, 2-3% от населението на Земята страда от псориазис, т.е. това са около 125 млн. души. Причините за възникването на болестта все още не са изяснени, но е доказано, че заболяването е заразно и за съжаление тя все още е неизлечимо. То се проявява най-често при младите хора на възраст 15-25 години, но може да възникне и на по-голяма възраст. 20-30% от болните от псориазис страдат и от артрит.
Според данните при 60% от болните псориазисът влияе негативно на много аспекти от техния живот и не е само козметичен проблем. Децата на болни от псориазис много често страдат от същото заболяване. Ако и двамата родители са болни, при децата им шансът да се разболеят е изчислен на 50%.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.