zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За първи път в света направиха трансплантация на изкуствено сърце15 ноември 2006, здраве.bg

Изкуственото сърце е специално създадено за тези възрастни хора, на които е противопоказно присаждането на жив орган. Операцията бе направена на 67 годишен мъж в Медицинския център Кармел в Хайфа (Израел) на 8 ноември.
Болният е бил хоспитализиран в много тежко състояние и никакви традиционни методи на лечение не са били в състояние да му помогнат. Неговата сърдечна функция се е намалила с до 10% от нормата.

Сърцето, създадено от компанията Gamida, е присадено по време на 6-часова операция от професор Дан Аравот и професор Базил Луис. Собственото сърце на пациента не е отстранено, а изкуственото подпомага неговото функциониране. 8 часа след операцията пациентът е бил изключен от апарата за изкуствено дишане, тъй като неговата коронарна функция се е оптимизирала. Лекарите съобщават, че той се възстановява и е в състояние да седи и разговаря.

Това изкуствено сърце, за разлика от другите, които са само временна замяна за пациентите, очакващи присаждане на жив орган, по размер е съпоставимо с клетъчен телефон и се внедрява в гръдната кухина. Малките батерии, които се закрепват на кръста на пациента, са свързани с проводници към сърцето, давайки му възможност да функционира в нормален режим.
Цената на изкуственото сърце в момента е 100 000 американски долара.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.