zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бащата има своята роля в живота на детето още преди то да се родиТя нараства след навършването на първата година, твърдят учени.

14 ноември 2006, здраве.bg

Съществуват различни мнения за ролята на бащата през първите години от живота на детето. Едни твърдят, че бащата не е толкова важен, колкото майката, други -че бащата трябва да участва в живота на детето още докато то е в утробата на майката.
Последните изследвания на американски учени от Университета в Северна Каролина, публикувани в Journal of the American Medical Association, показват, че ролята на бащата присъства още от ембрионалното развитие на детето, но тя особено нараства след първата година. Тогава за пръв път може да се каже, смятат учените, че по отношение на развитието на речта бащата превъзхожда майката като значение.
Затова родителите на 1,5-2 годишни деца трябва да бъдат много внимателни в своите изрази. Изследователите са наблюдавали 92 семейства и са изследвали колко време родителите разговарят със своите деца, какви думи произнасят, какви структурни изречения използват и какви въпроси задават.
Според резултатите се оказва, че двегодишните деца, чиито бащи са с богат речников запас, на три годишна възраст демонстрират удивителни езикови навици.
Учудващо за специалистите е, че речникът на майките не оказва съществено влияние на развитието на детската реч, въпреки че те разговарят много повече с децата си. Учените смятат, че самата природа залага у детето особено внимание към това, което казва бащата и по какъв начин е произнесено то.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    деца    
 

more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.