zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

За ползата от кратката следобедна почивкаЗа ползата от кратката следобедна почивка

Човешкият организъм генетично е програмиран за нея, се казва в публикация.

здраве.bg

Краткият следобеден сън е здравословен навик, ако работният ден позволява това, твърди екип учени начело с д-р Скот Кембъл, експерт по съня от Медицинския колеж в Ню Йорк (New York Medical College).

Те твърдят, че не трябва да се игнорират естествените потребности на организма от сън. В определени случаи, ако човек не дремне, той просто остава без сили. Специалистите заявяват, че нашият вътрешен часовник е програмиран така, че ние трябва да спим два пъти в денонощието.

Първата потребност от сън възниква между полунощ и 7 часа сутринта, но очите ни започват отново да се затварят между 13 и 15 часа. Тази биологическа потребност от следобеден сън се обяснява с лекото понижаване на температурата на тялото. Интересно е, че понижаването на температурата не зависи от това дали сме яли на обяд или не или пък от факта работили ли сме преди обяд.

Повечето изследвания доказват, че дори 15-минутният следобеден сън може да увеличи умствената и физическата активност и да подобри настроението през останалата част от деня. И това независимо от възрастта. Също така следобедният сън не влияе върху нощния сън.

По различни причини вечер човек се нуждае от повече време, за да заспи, но сънят остава толкова дълбок и дълъг, колкото и в случай, че не е спал през деня. Освен това, според американските учени, дневната почивка увеличава продължителността на нощния сън с 1 час.

Краткият сън е важен за човека още от самото му раждане и ако той е полезен за малките деца, то разбира се е не по-малко полезен за възрастните.

Този сън всъщност е част от еволюционния, географски механизъм, характерен е за някои култури. Най-често желанието на човек да спи след обяд се обяснява с факта, че човекът се е зародил като вид в Африка – място, където склонността да се криеш от силното слънце в най-горещите часове на деня, е напълно естествена.

Специалистите съветват при възможност следобяд да се подремва не повече от 15-20 минути, след...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.