zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако имате махмурлук, никакво лекарство няма да го премахне2 ноември 2006, здраве.bg

Eдинственият начин да избегнем сутрешното главоболие в резултат от злоупотреба с алкохол е... да оставаме трезви, твърдят британски учени, изследвали някои от най-разпространените медикаменти, обещаващи бързо премахване на симптомите на алкохолната токсикоза.
За съжаление не са открити неопровержими доказателства за ползата от тези лекарствено средства, заявяват изследователите от Peninsula Medical School, цитирани от BBC.
Симптомите на махмурлука включват отслабване на паметта и визуално-пространствената ориентация, гадене, намаляване на концентрацията. Дори малкото превишаване на допустимите дози алкохол съществено повишават риска дори от смърт, подчертават учените.
Симптомите на махмурлука са следствие от въздействието върху организма на продуктите на етанола, оцетния алдехид, разстройствата в хормоналната и имунната система, обезводняването и нарушенията в съня.
За премахване на абстиненцията много често се препоръчва аспирин, парацетамол, таблетки въглен, а от храните банани, сурови тиквички и яйца, зелен чай и разбира се традиционният и различен във всяка страна начин за “народно лечение” на махмурлука.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    превенция    любопитно    
 

more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.