zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Къде се крият витамините



Къде се крият витамините

Намаляването на витаминното съдържание в храните прави все по-честа нуждата от допълнителен източник.

Съвременните храни съдържат все по-малко от тях.

здраве.bg

Свикнали сме да мислим, че в зеленчуците, плодовете и месото се съдържа всичко необходимо за нашия организъм. Според диетолозите обаче това не е така.

Жителят на съвременния мегаполис не само, че яде по-малко растителна храна, отколкото човекът преди 50 години, но и употребява продукти с много по-лошо качество. Количеството на витамини, макро и микроелементи и други биологично активни вещества в плодовете и зеленчуците намалява силно и непрекъснато.

Така например специалистите са изчислили, че от 1963 г. досега съдържанието на витамин А (ретинол) в ябълките, портокалите и бананите е намаляло с 66%, а това означава, че за да получим същото количество ретинол, което е получавал нашият дядо, ние трябва да изядем не един плод, а три.

Според данните на Министерството на селското стопанство на САЩ през последните 30-40 години този витамин напълно е изчезнал от говеждото месо, а в пилешкото неговото количество е намалено с 70%. Нивото на калций в зеленчуците е спаднало с почти 50%. Подобно е положението и с останалите витамини и минерали.

Затова и днес е особено важно, когато човек избира какво ще консумира, внимателно да чете съдържанието на различните храни. На тях задължително трябва да са изписани не само основните, но и спомагателните вещества, заедно с количеството калории.

Също така все по-актуални стават и различните хранителни добавки, които могат да компенсират недостига от витамини и минерали.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.