zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Усмивката се предава по наследство



Изражението на лицето и мимиката на човек са предопределени от гените, твърдят учени.

24 октомври 2006, здраве.bg

За да достигнат до този извод, по време на своето изследване, специалистите от от Университета в Хайфа са използвали оригинален метод, като са сравнили изражението на лицата на слепите по рождение хора с това на техните роднини. Изводът им е, че в повечето случаи членовете на едно и също семейство имат определена характерна мимика. При 80% от случаите родството може да се определи само по изражението на лицето.
Учените са провели събеседване със всеки участник на теми, предизвикващи радост, печал и гняв. Израженията на лицата, свързани с тези емоции са били фотографирани.
“Резултатите от изследването доказват, че наследствеността влияе върху изражението на лицето. Тези данни могат да помогнат да се открият гените, отговорни за мимиката, да се определи тяхното значение в еволюцията, а също да се облекчи животът на хората, страдащи от синдроми, които се характеризират с оскъдна мимика, например аутизъм”, заявява Гили Пелег (Gili Peleg), ръководител на изследването.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.