zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Затлъстяването влияе отрицателно и на познавателните способности20 октомври 2006, dieti.info
четете още в dieti.info


Наднорменото тегло несъмнено влияе отрицателно на кръвното налягане и натоварва сърцето. Съвсем наскоро учените доказаха, че то влошава и интелекта.
Френски учени, публикуваха в октомврийския брой на списание Neurology резултатите от своето 5-годишно изследване. В него са участвали над 2 хиляди мъже и жени на възраст от 32 до 62 години, на които са проведени 4 теста за проверка на умствените способности. След 5 години тестовете са били повторени.
Учените смятат, че техните доказателства несъмнено показват наличието на връзка между натрупването на килограми и намаляването на познавателните функции на човешкия мозък.
Според публикуваните данни, хората с индекс на телесното тегло (ИТТ) 20 или по-малко могат да си спомнят 56% от лексикалния тест, а страдащите от затлъстяване с ИТТ не по-нисък от 30 - само 44%. След 5 години процентите при хората от втората група намаляват до 37, а при хората с нормално тегло остават на предишното ниво.
Максима Курно, ръководител на изследването твърди, че хормоните, които се произвеждат от мазнините, могат да оказват вредно въздействие върху мозъчните клетки и водят до отслабване функциите на мозъка.
Специалистите определят изводите от новото изследване като “тревожни”: “То показва, че затлъстяването засяга без изключение всички органи на човешкото тяло. Никой не иска да бъде дебелак, особено ако затлъстяването води до слабоумие и заболявания на сърцето, но известието, че то влияе върху силата на мозъка, ще подейства на мнозина шокиращо”.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.