zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Алтернативен рамков договор готви Лекарския съюз



19 октомври 2006, дневник.bg
още новини от дневник.bg


Българският лекарски съюз (БЛС) подготвя своя версия на Националния рамков договор (НРД) за 2007 г., заяви в сряда д-р Цветан Райчинов, зам.-шеф на организацията. Районните колегии вече дадоха своите предложения и в момента ги обобщаваме, допълни той.
Според шефа на лекарския съюз д-р Андрей Кехайов работата по НРД не е прекъсвала. Веднага след честването на 105-ата годишнина от създаването на съюза преговорите ще продължат. В петък лекарите ще имат извънреден национален съвет, на който ще се обсъдят предложенията. БЛС настоява преговорите с касата да са открити за медиите, за да може процесът да е прозрачен и обществото да е наясно какво ще получи. Необходимо е касата да погледне по-отговорно на този въпрос, заяви Андрей Кехайов. Според него искането на здравния министър Радослав Гайдарски за по-големи правомощия на здравната каса са несериозни. Не може един човек да определя какво да има в НРД, защото това вече няма да е договор, заяви Кехайов. По думите му министърът трябва да спазва закона и правомощията, които той му дава.
Днес председателят на БЛС ще направи първата копка за Дома на лекаря. Сградата ще бъде построена на ъгъла на столичните булеварди "Пенчо Славейков" и Георги Софийски". Земята беше дадена на съюза безвъзмездно през 2005 г. от правителството "Сакскобургготски". Домът на лекаря ще има конферентни зали, ресторант и хотелска част. Той ще бъде построен на разгъната площ от 11.5 хил. кв.м, на 8 етажа. По предварителни сметки строежът ще струва близо 3 млн. лв. и ще приключи след три години. Кехайов предложи парите да се предоставят от лекарите или да се потърси спонсор на проекта. На конгреса на БЛС обаче докторите не се съгласиха да увеличат членския внос, така че все още не е ясно откъде ще дойдат парите.

Съюзът ще отпразнува днес Деня на българския лекар и 105 години от създаването му. В зала 1 на НДК ще бъде връчено отличието "Лекар на годината". За него са номинирани 40 много добри медици и изборът ще бъде много труден, коментира Кехайов.
...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.