zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Витамин Е - приятел или враг?



Витамин Е - приятел или враг?

Големите дози не са полезни, както се твърдеше, показва ново изследване.

здраве.bg

През последните години учените успяха да внушат на повечето хора, че витамин Е (по-точно съдържащите го таблетки, капсули и хранителни добавки) са мощно профилактично средство за всички болести, започвайки от бръчките на лицето и завършвайки с рака и деменцията. В един от броевете на Journal of the American Medical Association (JAMA) са публикувани резултатите от изследване, посветено на изучаването на ефективността и безопасността на един от най-известните витаними - витамин Е и на други антиоксиданти.

Проучвания, проведени през последните 15 години, потвърдиха в голяма степен способността на антиоксидантите (т.е. и на витамин Е) да предотвратяват пагубното действие на активните форми на кислорода върху клетките на организма. В следствие на това, само в САЩ около 12% от възрастното населени, т.е. около 25 милиона души редовно приемат таблетки, съдържащи витемин Е, а около 40% от населението го приемат под формата на различни хранителни добавки. Резултатите от последното голямо проучване за витамин Е обаче далеч не са толкова категорични в неговата полза.

В представеното в JAMA изследване са участвали 7030 пациенти на 55 и повече години, страдащи от захарен диабет или сърдечно-съдова патология без сърдечна недостатъчност. В продължение на 7 години пациентите са приемали ежедневно по 400 мг витамин Е. Сърдечна недостатъчност е била открита при 641 пациенти, приемали витамин Е и при 57, приемали плацебо. Правейки извода за липсата на защитен ефект на витамин Е за сърцето, учените подчертават, че това засяга само таблетките, а не храната, богата на този витамин (зеленчуците със зелени листа, орехите).
При изследването не са открити различия в смъртността от рак на гърдата, дебелото черво, простатата, устната кухина и храносмилателния тракт. Незначителното намаляване на случаите на рак на белия дроб при пациентите, приемали витамин Е, учените смятат за случайност.

В друго изследване, обхванало 40 000...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.