zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Отношението към живота е определящо в по-късна възраст20 декември 2005, здраве.bg

Оптимизмът и увереността, че можем да се справим с нещата, които ще ни поднесе животът, могат да имат ключово значение за възрастта, до която ще доживеем.
Това твърди проучване на калифорнийски учени, чиито резултати бяха изнесени на годишната среща на Американската организация на невропсихофармаколозите.
С това учените се противопоставят на широко разпространеното схващане, че дълголетието зависи само от физическото състояние и здравето.
Разпитаните 500 души на възраст между 60 и 98 г., са дали средна оценка за собственото си мнение дали са доживели възрастта, която са желали, от 8,4 по десетобалната система. “Доста от тях в никакъв случай не биха могли да бъдат наречени здрави в традиционния физиологичен смисъл на тази дума” казва ръководителят а изследването проф. Дилип Джест. “Мнозина от тях посочиха на първо място по важност усещането си за щастие, а не физическото си състояние”.
Друг важен, отчетен при интервютата, индикатор за достигането на пределна възраст са моментното интегриране в социалния живот.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.