zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се прощава е полезно и за здравето!



Да се прощава е полезно и за здравето!

Мислите са пряко свързани със здравословното ни състояние, твърдят специалисти.

здраве.bg

Ако се вярва на последните изследвания на американски учени, казаното навреме “прощавам ти” не само укрепва разклатеното приятелство, но и подобрява здравето, посочва статия в изданието American Journal of Public Health.

87% от участниците в изследването, проведено в психологическия център към Университета Станфорд (Stanford University) заявяват, че след като са простили обидата, са изпитали по-малко симптоми на стрес - главоболие, безсъние или напрежение в гръбнака, а 70% от тях са почувствали душевно облекчение. Това потвърждава мнението, че мислите са свързани пряко със здравето.

“Обиждайки се, ние “тровим”самите себе си. Независимо как са ни обидили, мозъкът запазва спомена за неприятния момент и при всяко сещане за това се произвеждат повече хормони на стреса, а следователно се появява чувството на тревога и страх”, твърдят специалистите.

Вместо да се отдаваме на неприятните спомени, те ни съветват да правим упражнения за дихателна гимнастика - 10 дълбоки вдишвания и издишвания. След това мислено или върху хартия да перефразираме “сценария” така, че ние да се окажем в печеливша позиция, а съперникът ни да признае своето поражение. Накрая, ако имаме малко свободно време за да се отпуснем, в зависимост от предпочитанията си, може да послушаме музика, да си направим масаж или да полежим във ваната.

Учените ни съветват също да не бързаме да се обиждаме: “Възприемайте информацията със своя разсъдък, като не засилвате вниманието върху емоционалната страна на нещата. Често обидата възниква в следствие на излъгани очаквания: човекът е казал или направил не това, което сме очаквали. Определете в какво точно се състои вашето недоволство. Възможно ли е да сте очаквали от него повече, отколкото това, на което той е способен? Често човек прави или казва това, което му е удобно. Здравият егоизъм е напълно разбираемо чувство и е глупаво...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.