zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

НЗОК + Бул = Строго секретноАдминистрацията скри още един съмнителен договор за държавна поръчка, твърди в. Капитал.

16 октомври 2006, капитал.bg
четете още в капитал.bg


Порочната практика държавата да засекретява съмнителните договори с различни частни фирми продължава.

След като постави гриф за секретност върху печално известните контракти с "Майкрософт", "Краун ейджънтс" или този за концесията на автомагистрала "Тракия", държавната администрация в лицето на Министерството на здравеопазването (МЗ) реши да откаже достъп до друг изпълнен с въпросителни договор - този за информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
В средата на септември "Капитал" изпрати заявление по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) до МЗ, с което поиска достъп до току-що сключения договор между здравното ведомство и консорциума Bull and partners. Предмет на поръчката е изграждането на софтуерна система за нуждите на здравната каса. Стойността на контрак­та е 3 496 808 евро, а срокът за изпълнение - 21 месеца.
Като причина за отказа си да даде достъп до информацията здравното министерство се позовава на становището на Bull. Според фирмата изпълнител договорът с МЗ "представлява конфиденциална информация" и най-важните условия вече са били "направени обществено достояние". За да мотивира отказа си, френската компания от своя страна се позовава на два текста - чл. 31 от ЗДОИ ("Удължаване на срока във връзка със защита на интересите на трети лица") и чл. 17 от общите условия на иначе секретния договор.
Причините, поради които "Капитал" поиска точно този договор, не са незначителни - например провалът на първия опит здравната каса да се обзаведе с информационна система или пък неяснотата, с която бе избран изпълнителят на конкурса. Тогава все още неизвестната фирма "Аремиссофт" завлече държавата с почти 2 млн. долара. Консорциумът Bull пък първоначално бе изключен от търга, защото експертите прецениха, че предложената конфигурация не предоставя адекватно ниво на сигурност, ограничава производствеността на системата и не отговаря на предварителното задание. Новото правителство обаче реши да преразгледа...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.