zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

НЗОК + Бул = Строго секретно



Администрацията скри още един съмнителен договор за държавна поръчка, твърди в. Капитал.

16 октомври 2006, капитал.bg
четете още в капитал.bg


Порочната практика държавата да засекретява съмнителните договори с различни частни фирми продължава.

След като постави гриф за секретност върху печално известните контракти с "Майкрософт", "Краун ейджънтс" или този за концесията на автомагистрала "Тракия", държавната администрация в лицето на Министерството на здравеопазването (МЗ) реши да откаже достъп до друг изпълнен с въпросителни договор - този за информационната система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
В средата на септември "Капитал" изпрати заявление по Закона за достъп до обществената информация (ЗДОИ) до МЗ, с което поиска достъп до току-що сключения договор между здравното ведомство и консорциума Bull and partners. Предмет на поръчката е изграждането на софтуерна система за нуждите на здравната каса. Стойността на контрак­та е 3 496 808 евро, а срокът за изпълнение - 21 месеца.
Като причина за отказа си да даде достъп до информацията здравното министерство се позовава на становището на Bull. Според фирмата изпълнител договорът с МЗ "представлява конфиденциална информация" и най-важните условия вече са били "направени обществено достояние". За да мотивира отказа си, френската компания от своя страна се позовава на два текста - чл. 31 от ЗДОИ ("Удължаване на срока във връзка със защита на интересите на трети лица") и чл. 17 от общите условия на иначе секретния договор.
Причините, поради които "Капитал" поиска точно този договор, не са незначителни - например провалът на първия опит здравната каса да се обзаведе с информационна система или пък неяснотата, с която бе избран изпълнителят на конкурса. Тогава все още неизвестната фирма "Аремиссофт" завлече държавата с почти 2 млн. долара. Консорциумът Bull пък първоначално бе изключен от търга, защото експертите прецениха, че предложената конфигурация не предоставя адекватно ниво на сигурност, ограничава производствеността на системата и не отговаря на предварителното задание. Новото правителство обаче реши да преразгледа...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.