zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Правилното хранене през есентаПравилното хранене през есента

Отговори на най-често възникващите въпроси.

здраве.bg

... стоплим и ще задоволи чувството за глад.

5. А ако не ни напуска желанието да ядем мазна храна?

Значи тя е необходима на организма. В този случай е по-добре да се спрем на мазна риба или ястия с растително масло. За обменните процеси този вид мазнини е по-полезен отколкото животинските.

6. А ако имаме усещането, че нискокалоричната храна не ни “стопля”?

Всеки човек с наднормено тегло трябва по някакъв начин да е доволен, изпитвайки понякога чувство на студ. Това е доказателство, че той изразходва калории и черпи енергия от собствените си ресурси. Но ако чувството за глад не ни напуска, трябва да си спомним за супите. Не е вярно мнението, че от тях се напълнява - те са полезни и за тези, които отслабват, но е добре да са без застройка или сметана и с ограничено количество сол.

7. Кои са “безопасните” през този сезон продукти?

Много полезни са картофите. Теглото се повишава не от тях, а от различните добавки като мазни сосове, масло, пържени кюфтета. Картофите съдържат много калий, витамин С. Сварените с кората картофи са вкусно, питателно и нискокалорично ястие. Не трябва да се забравя и киселото зеле, съдържащо много витамин С и малко калории. Ако ни се прииска да похапнем между две хранения, може смело да посегнем към суров морков, ябълка или друг плод. През есента трябва да е стараем да приемаме затоплена храна, включваща всички ценни и достъпни продукти в необходимото количество.

8. Есента е периодът на скуката и мрачното настроение. Може ли да ги преодолеем с диета?

Когато вали и се стъмнява рано, ние по-често се настаняваме пред телевизора или компютъра и търсим доброто настроение с помощта на сладките неща. През есента в организма се намалява съдържанието на серотонин и затова с удоволствие консумираме продукти, съдържащи захар, които повишават неговото ниво. Ние временно подобряваме настроението си, но незабелязано покачваме и теглото си. Затова трябва съзнателно да се ограничаваме в употребата на сладки...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.