zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Учени предричат страшно бъдеще на ЗемятаОще през този век една трета от сушата може да е необитаема, прогнозират британски специалисти.

10 октомври 2006, здраве.bg

Най-вероятно още в близко бъдеще Земята ще се промени до неузнаваемост и над 30% от сушата ще стане негодна за живеене, твърдят учените, цитирани от BBC.
Въпреки че истинските причини за процеса на това замърсяване на атмосферата или за изменението на климата на Земята засега не са установени, напълно ясно е, че ако сегашната тенденция се запази, последствията ще бъдат ужасни, твърди екипът от специалисти: “Става дума за това, че след няколко десетки години една трета от земната суша ще стане непригодна за живот и селско стопанство. А това са тези територии, чието население вече няма да може да се изхранва самостоятелно – процес, който вече е започнал на места”.
Метеорологът Елинор Бърк и нейните колеги от британския Център за климатичени прогнози и анализи (Hadley
Centre for Climate Prediction and Research
), както и водещият експерт по изменения в климата Андрю Симс не скриват своите мрачни прогнози и смятат, че стотици милиони души “с всеки ден се приближават към пропастта. В някои райони на Централна Африка слънцето е толкова силно, че растенията стават кафяви без да са се раззеленили. Животът на хората и добитъка, който е единствен източник на храна, зависи от краткия сезон на дъждовете, който осигурява трева на пасбищата. Липсата на храна и вода води реално до гладна смърт”.
Тази картина в близко бъдеще ще стане реалност и за жителите на другите континенти, прогнозират учените.
Специалистите са получили тези плашещи резултати при компютърно моделиране на последствията от глобалното затопляне и твърдят, че техните изводи са най-смегченият вариант на развитието на събитията.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.