zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наднорменото тегло увеличава риска от усложнения при бременностДори наддаването на 3-4 кг между две бременности увеличава риска при втората с до 30%.

9 октомври 2006, здраве.bg

Жените, увеличаващи значително теглото си след първото раждане, са застрашени от опасни усложнения но време на следващата бременност, твърдят шведски учени в своя публикация в специализираното издание British Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Според тях, дори незначителното увеличаване на теглото съществено увеличава риска за появата на повишено кръвно налягане, диабет и гибел на плода.
Резултатите от изследването, обхванало почти 150 000 жени, предизвикват особено беспокойство във връзка с бързото разпространение на епидемията от затлъстяване и наднормено тегло в целия свят.
Изследователите смятат, че увеличаването с 20-40% на риска от усложнения при повторна бременност е свързано дори с незначителното увеличаване на теглото, съответстващо на увеличение на индекса на масата на тялото с 1-2 единици (равно на 3-4 килограма). Индексът на масата на тялото (ИМТ) се определя чрез деление на теглото в килограми на ръста в квадратни метри. Признак за нормално тегло се смята ИМТ, равен на 18,5-25 единици.
Колкото повече килограми са натрупани след раждането, толкова по-висок е рискът от усложнения. Увеличението на показателя на ИМТ с 3 и повече единици е свързано с повишен риск за гибел на плода.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    изследвания    9 месеца    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.