zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

МЗ е осигурило необходимите количества медикаменти за онкоболните9 октомври 2006, здраве.bg

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването във връзка с някои публикации в медиите за липса на лекарства за онкологично болните, Министерството на здравеопазването уверява пациентите, че лекарствените средства се разпределят своевременно на базата на подадените заявки от лечебните заведения, крайни получатели на лекарства по Наредба № 34.
За рак на дебелото черво Министерството на здравеопазването осигурява лекарствените продукти кампто и кселода. И двата препарата се отпускат поименно за всеки пациент. За болните, лекувани с кампто, са осигурени необходимите количества до края на годината. Всяка седмица Централната комисия към МЗ разглежда всички постъпили протоколи за лечение с кселода и в момента няма протокол на нито един пациент, чакащ за лечение.
За рак на простатата МЗ осигурява няколко лекарствени продукта, единият от които е с тримесечно действие. За същото заболяване се отпуска и лекарственият продукт казодекс, който не се разпределя поименно, а се доставя в онкодиспансерите за покриване нуждите от лечение.
Осигуряваните от Министерството на здравеопазването лекарствени средства за онкологично болните са в достатъчни количества. Липсата на определено лекарство в даден диспансер в повечето случаи се дължи на неправилно планиране.
До края на 2006 г. Министерството на здравеопазването ще договори допълнителни количества лекарствени продукти за задоволяване нуждите на пациентите и няма да допусне онкологично болните да останат без лекарства.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    нормативи    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.