zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Българите - най-недоволни от лечението9 октомври 2006, capital.bg
четете още в capital.bg


Българите редом с украин­ците са най-неудовлетворени от здравеопазването, сочи проучване в страните от Централна и Източна Европа.
При това делът на българите, които дават крайно негативна оценка, е най-висок. Това са резултатите от представителното изследване на GfK Group за периода декември 2005 - март 2006 г. То е сред населението на възраст 15+ години в 14 централно- и източноевропейски държави.
В България общественият отзвук за реформата е твърде негативен. Демографският разрез на дан­ните сочи, че с напредване на възрастта българинът дава все по-ниски оценки на удовлетвореност от здравната система. "Най-позитивно" настроени са младите на възраст до 19 години. За подобна разлика има логично обяснение. Ако хората в активна трудова възраст (18-50 години) посещават личния си лекар средно три пъти в годината, по-възрастните (51+ години) правят това средно осем пъти годишно. Увеличаването на честотата на посещения на личния лекар корелира силно с нивото на удовлетвореност, и по-точно с наслагването на все по-силен негативизъм.
Отговорът защо българите са най-малко удовлетворени е тема за анализ, който трябва да направят институциите. Добре е те да изследват здравните системи в Австрия, Словения и Чехия.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.