zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

На всеки 40 секунди в света се самоубива човек



У нас през миналата година са регистрирани 727 самоубийства.

6 октомври 2006, dnevnik.bg
четете още в dnevnik.bg


В страната ни са регистрирани 727 самоубийства и 2411 опити за самоубийства през миналата година. Това каза пред журналисти д-р Лиляна Цонева-Пенчева, ръководител на Националната програма по профилактика на самоубийствата в страната.
Ежедневно се извършват средно 7 опита за самоубийства, като 3 от тях завършват със смърт. Два от тях са дело на лица в детско-юношеска възраст. В сравнение с 2004 година се отчита снижение на смъртността от самоубийства - 12,72 на сто хиляди души население, срещу 13,005. За първи път понижаване на самоубийствата в страната се отчита през 2002 година.
Смъртността от самоубийства превишава тази от транспортни злополуки - 12,7, срещу 11,9 за 2005 година. 38,7 процента от самоубилите се са пенсионери по болест или пенсионирани поради навършване на възраст, допълни специалистът.
Сред хората, направили опит за самоубийство през 2005 година, най-висок е процентът на безработните - 27,5 на сто. На второ място са учещите - 25,2 на сто. В момента на акта на
самоубийство 52,3 процента от извършените опити са били потенциално или фактически на хора в икономически активна възраст.
Много е висока честотата на самоубилите се, които са болни от шизофрения, обясни д-р Петър Маринов - председател на Българската психиатрична асоциация. Болните от шизофрения в България са близо 75 хиляди души, допълни той. Всяка година около 1 милион души се самоубиват в световен мащаб. През 2000-та година на всеки 40 секунди в света се е самоубивал един човек, а на всеки 3 секунди е правен опит за самоубийство, често последван от продължителна или постоянна инвалидност.
Изчислява се, че поради тенденцията за нарастване на самоубийствата, общо за света, през 2020 година - 1 милион и 500 хиляди души сами ще прекратят живота си. За целия свят
самоубийството е третата причина за смърт във възрастта 15 - 44 години.
Според данни на Световната здравна организация и Световната федерация за психично здраве, 90 процента от самоубийствата са свързани с психични разстройства...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.