zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво може би не знаем, а е нужно, за диетата с много протеиниКакво може би не знаем, а е нужно, за диетата с много протеини

... или 5 заблуди за протеиновите диети.

dieti.info
четете още в dieti.info


Днес са много популярни т.нар. белтъчни или протеинови диети като например диетата на Аткинс и Кремълската диета. По-логично е всъщност те да се наричат не белтъчни, а диети с малко въглехидрати, защото основните ограничения в тях са свързани именно с въглехидратите.

Като правило белтъчните диети се спазват трудно - организмът силно се нуждае от въглехидрати. Тези две диети имат много поклонници в различните страни, но те предизвикват и много противоречиви мнения. Ето някои от най-спорните моменти в тях:

Заблуда 1. Всичкото зло идва от въглехидратите.

Частично това е така, но само частично! Въглехидратите действително повишават калоричността на храненето и способстват за увеличаване на теглото. Но съществуват и много полезни въглехидрати като например пектина и полизахаридите, без които нашият организъм не може да функционира нормално. Въглехидратите хранят мускулите и главния мозък, регулират работата на червата, поддържат полезната чревна микрофлора, участват в обмяната на белтъчините и в синтеза на хормоните и ферментите.
Лишавайки се от въглехидрати, ние излагаме организма на сериозна опасност.

Заблуда 2. Белтъчните диети се спазват лесно, защото не се броят калориите.

Действително при тези диети калоричността на храната няма значение, важно е съдържанието (или по-скоро НЕсъдържанието) на въглехидратите. Диетата на Аткинс разрешава дневно употребата на 20 г въглехидрати, а Кремълската диета - 40 г за отслабване и 60 г, за да се избегне повторното напълняване. Трудностите са свързани с определяне на въглехидратите. В много кулинарни книги и списания са посочени калориите в различните продукти, но въглехидратите не са споменати. Хората, спазващи тази диета и хранещи се често извън дома, практически не могат да определят количеството въглехидрати.

Заблуда 3. От тези диети отслабват всички.

При отказване от хляба, макаронените изделия и от повечето плодове и зеленчуци, наистина лесно се намалява теглото. Но има и изключения....

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.