zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Връчиха Нобеловата награда за физиология и медицина за 2006 г.



4 октомври 2006, здраве.bg

Американските учени Андрю Фаер и Крег Мело станаха лауреатите на Новеловата награда за физиология и медицина за 2006 година за откриването на “фундаменталния механизъм, стоящ в основата на контрола на потока на генетичната информация”. През следващите дни ще станат известни имената на лауреатите в другите области.
Наградата включва 5 номинации: физиология и медицина, физика, химия, литература и награда за мир. Последователно ще бъдат обявени победителите по физика, химия, литература, на 9 октомври ще бъде назовано името на притежателя на “премията за икономика в памет на Нобел”, а на 13 октомври в Осло ще стане известен лауреатът на наградата за мир.
18-те членове на Академията на науката, спциалисти в областта на словото ще обявят лауреата за наградата за литература 48 часа преди нейното връчване.
Паричният израз на всяка от наградите е 10 милиона шведски крони (около 1,37 млн американски долара). Лауреатите ще получат чек за тази сума заедно със златен медал с изображението на Нобел и диплома.
Наградите ще бъдат връчени официално на 10 декември, в деня на смъртта на Нобел, от шведския крал Карл XVI Густав в Концертния дом в Стокхолм.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.