zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

България е на едно от последните места в Европа по средства за здравеопазванетоБългарското здравеопазване не е готово за ЕС, твърди доц.Борислав Китов.

27 септември 2006, dnevnik.bg
още новини от dnevnik.bg


Българското здравеопазване не е готово за ЕС, каза доц. Борислав Китов - председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, в приветствието си при откриването на 42-я извънреден Събор на Българския лекарски съюз /БЛС/, цитиран от БТА.
"Не е възможно пациентът да бъде в центъра на здравната система със средствата, които България отделя за здравеопазване", посочи Китов. България е на едно от последните места в Европа по средства, отделени за здравеопазването и за извършването на секторната реформа, допълни той.
"Правителството подготвя погром върху БЛС. Като доказателство за това са готвените промени в Националния рамков договор през следващата година", каза в приветствието си към делегатите на събора доц. Атанас Щерев - заместник-председател на Парламентарната комисия по здравеопазване. Една от основните
цели е да се премахне договорното начало, уточни той.
"Трябва да се регламентира заплащането в здравната система, да се освободят концесионирането и приватизацията, и да има реален бюджет за Националната здравноосигурителна каса", добави Щерев. Ако тези три условия не се изпълнят, резултатът ще рефлектира върху лекаря, а след това и върху пациента, отбеляза той.
Делегатите на събора ще обсъждат и приемат промени в устава на БЛС и в кодекса по професионална етика.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.