zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Препоръчаха упражнения за заети хораРецептата е кратки по време, но натоварващи тренировки, съветват британски специалисти.

27 септември 2006, здраве.bg

Кратките, но много интензивни физически натоварвания могат да бъдат толкова полезни, колкото и редовните тренировки, твърди статия в новия брой на изданието British Journal of Sports Medicine.
“Състоянието на мускулната система еднакво се подобрява при традиционни продължителни тренировки и при интензивни натоварвания, продължаващи само няколко минути”, посочва авторът на изследването Мартин Гибала (Martin Gibala).
В експеримента са участвали доброволци, като половината от тях са използвали велотренажори 4 до 6 пъти с пауза от 4 минути при максимално натоварване. Другата половина е тренирала ежедневно по 90-120 минути. За двете седмици на провеждане на експеримента участниците от първата група са отделили около 2,5 часа време за тренировки, а от втората – 10,5 часа. Резултатите са показвали еднакво подобрение на физическата форма, въпреки разликата в продължителността на тренировките.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.