zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Митове за кората



Митове за кората

В повечето случаи кората на плодовете е полезна, но ако не знаем как са отгледани, най-добре да не я ядем.

25 септември 2006, dieti.info
четете още в dieti.info


За ползата от кората на плодовете и зеленчуците съществуват много митове. От една страна в кората често се съдържат много повече витамини, отколкото в самия плод.
Доказано е, че кората на ябълката например, забавя разпространението на злокачествените клетки при рак на дебелото черво с 43%, а екстрактът от плода само с 29%.
Кората на краставицата се смята полезна за кожата. От друга страна, в кората на гъбите се натрупват вредни за организма вещества, използвани при тяхното отглеждане.
“Гланцираната” обвивка на плода, неговият красив и дори идеален вид трябва да предизвикват повече внимание от наша страна. Например, ябълката може да се разреже и остави за половин час. Ако тя потъмнее, всичко е наред - тя е полезна.
Специалистите препоръчват да се премахва кората на тези плодове и зеленчуци, за чийто произход и начин на отглеждане не знаем нищо.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.