НЗОК) проверяват програмите за астма и ин витро"> НЗОК)" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Здравната каса проверява програмите за астма и ин витро



19 септември 2006, Dnevnik.bg
още новини от Dnevnik.bg


Инспекторите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проверяват програмите за астма и ин витро оплождане. Това съобщи в поведелник пред БНР директорът на институцията д-р Румяна Тодорова. Причината е, че през март 2005 г. пациентите с астма, които са получавали лекарства от касата, са били около 8 хиляди, а в края на годината са станали 13.5 хиляди.
Как може за седем-осем месеца разпространението на астмата да скочи близо два пъти, при положение че няма тежки производства в страната, коментира д-р Тодорова. Тя поясни, че в момента се прави анализ при кои възрастови групи е най-силно изразено увеличението.
Задълбочено се анализира и програмата за безплодие. Искаме да установим колко от жените, които са били на хормонална стимулация, платена от здравноосигурителната каса, са забременели и родили, обясни шефът на касата. По първоначални данни част от бъдещите майки продължавали лечението си в чужбина и така се губела връзката за отчитане на ползата от програмата.
Продължават да се следят и данните за онези болести, при които се изразходват най-много лекарства, допълни Тодорова. Това са сърдечно-съдовите и белодробните заболявания, астмата. От касата смятат да направят съпоставка с другите европейски страни, за да се прецени реални ли са увеличенията, или става въпрос за злоупотреби. Когато имаме резултати, ще излезем със специално становище по въпроса, каза Тодорова. Тя се похвали, че затягането на финансовия контрол вече има резултати и касата е стабилизирана. За лекарства в бюджета са заделени 270 млн. лв., като 30 млн. от тях са по програмите за скъпоструващи медикаменти. Когато тези пари свършат, лечението по програмите ще приключи, защото нямаме право да прехвърляме средства в тях, поясни д-р Тодорова.
Експертите на здравната каса напускат и скоро ще останем без персонал, алармира в понеделник шефът на НЗОК. По думите на д-р Тодорова в касата се работи със стари компютри, които гърмят в ръцете на служителите...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.