zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опровергаха мита за ползата от алкохола в малки дозиИ малките дози са вредни, според данни от изследвания.

18 септември 2006, здраве.bg

Нови изследвания на американски учени опровергават установените представи за ползата от алкохола в малки дози. Специалистите настояват хората, употребяващи алкохол да пререзгледат своите навици, съобщи BBC.
Джун Ръсел, независим медицински експерт и известен в САЩ специалист по въздействието на алкохола върху здравето смята, че изследванията, свидителстващи за ползата от малките дози алкохолни напитки за определени органи, не отчитат страничните ефекти от алкохола. Това засяга и широко разпространеното схващане за ползата от червеното вино за сърцето и бирата за стомаха и предотвратяването на онкологичните заболявания.
Едно от най-показателните изследвания през последните години е работата на Националния институт на САЩ за изучаване на алкохолната зависимост (National Institute on Alcohol
Abuse and Alcoholism
), която показва връзката между употребата на алкохол и физическото увреждане на главния мозък, започващо с намаляване на неговия обем. Установено е, че скоростта на умиране на клетките на мозъка пряко зависи от количеството употребен алкохол, а за започването на този процес са достатъчни много малки дози.
Друго мащабно изследване, проведено в Националния институт по здравеопазването в САЩ (National Institute of Health) показва, че редовната употреба на алкохол разрушава структурите на ДНК, което на свой ред води до възникване на ракови заболявания.
Учените смятат, че този механизъм се отключва при редовна употреба на алкохол дори и в малки дози. “Няма такова количество алкохол, което да не представлява опасност”, твърди Джун Ръсел. Опасността се появява и при най-ниските нива на употреба на алкохол.

вижте
други данни за действието на червеното вино

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.