zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Самоубийствата отнемат повече човешки животи отколкото войните



Броят на самоубийствата в света годишно е над 1 милион.

15 септември 2006, здраве.bg

Смъртните случай поради самоубийство са повече отколкото броят на жертвите във войните и в резултат на убийство, сочи статистика, публикувана на сайта на Световната здравна организация (СЗО).
Ежегодно 20 до 60 милиона души взимат решението за самоубийство и около 1 милион от тези опити се оказват успешни, съобщава представителят на Световната здравна организиция Жозе Бертолоте (Jose Bertolote) в своя доклад, изнесен на Световния ден за предотвратяване на самоубийствата.
Най-често - почти в една трета от случаите - хората се самоубиват чрез отравяне с пестициди. По-рядко за тази цел се използват огнестрелно оръжие или лекарства.
Според статистиката, опитите за самоубийство обикновено се предприемат от хора, страдащи от депресия, алкохолизъм и шизофрения. Една от най-честите причини е внезапното загубване на работата. Други мотиви са загубата на близък човек, бедността, безработицата, проблеми в живота.
Най-голям брой самоубийства се извършват в Прибалтика, Русия и Финландия.
Много от случаите, в които човек посяга върху собствения си живот, могат да се предотвратят, твърди Бертолоте, като се наблюдават хората от рисковите групи, чрез създаване на достатъчен брой “горещи линии” и допълнително ограничаване на достъпа до опасните препарати.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.