zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Празен поглед - умен отговор?!



Блуждаещият поглед не е признак за неувереност в отговора, а опит за концентрация.

14 септември 2006, здраве.bg

Хората, чийто поглед в определени моменти блуждае, всъщност не се показват неуверени, а просто това е техният най-добър начин да търсят отговора, твърдят специалисти от Университета в Стерлинг, Шотландия (University of Stirling).
Опитите, които особено много родители правят, да накарат своето дете да концентрира погледа си и той да изглежда уверен, всъщност могат да доведат до нервен срив, смятат специалистите.
Разсеяният, блуждаещ и като че празен поглед на практика е признак на внимание и стремеж за съсредоточаване. Затова не трябва да се принуждават хората, особено децата, да гледат събеседника си по време на отговор на сложни въпроси. До този извод са стигнали шотландските психолози след редица експерименти с деца и възрастни. Те смятат, че при излагането на сложен материал за възрастни и деца е по-правилно и по-нормално да се отклонява погледа, втренчено и дори безцелно да се разглеждат например прозорците или килима. Подобна практика позволява на мозъка да се концентрира.
Специалистите твърдят, че комбинацията от умствени усилия и поглед върху човешкото лице предизвиква физиологична реакция - участниците в експеримента са се обливали в пот.
Учените смятат, че лицето съдържа голямо количество емоционално окрасена информация, което пречи на ясната мисъл и съсредоточаването. Така например, учителят за едно 5 годишно дете може да се бъде силен дразнител, също както и лектори-жени, изпитващи мъже.
По този начин блуждаещият безсистемен поглед, който не се фокусира върху конкретни предмети е отличен начин да се откъснеш от своя дразнител, да се успокоиш и да се организираш за решаването на задачата.

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.