zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Умните никой не ги обича...?!



13 септември 2006, здраве.bg

Ние постоянно използваме понятията “умен” и “глупав” без да се замисляме какво именно означават. За един умът е ерудиция, за втори - познавателна способност, за трети - скорост за обрабатване на информацията. Древните китайци са смятали, че единственото свойство на ума е неговата дълбочина. Изчерпателно обяснение, но неясно. Проблемът се усложнява още и с това, че съществуват понятия като интелект, разсъдък или мислене, с които често се бърка умът.
Мисленето и интелектът са научни понятия т.е. може да се измерят и да им се даде числен израз. Например, да се направи тест, показващ коефициента на интелигентност (IQ) или за стратегията на мисленето и вземането на решения. Това е невъзможно да се направи с ума.
Съществува любопитен езиков детайл, свързан с понятието ум. Думата “умник” носи явно негативен оттенък - този свят е пълен с умници! Но употребен по адрес на жена т.е. “умница” - това е определено комплимент. Както се казва, всички обичат умните, но никой не обича умниците! Умникът съвсем не е лишен от ум, той само му намира неправилно приложение, а умният демонстрира своя ум при необходимост. Това означава, че умът се проявява в поведението на човека.
Умният човек задължително следи дали неговият ум е уместен в конкретната ситуация. Държи се ненатрапчиво, не дава съвети на тези, които не се нуждаят от тях, не “чете лекции”. За обозначаване на връзката на ума с поведението на неговия носител в психологията съществува специален термин - “социален интелект”. Така се обозначава далновидността в социалните отношения, т.е. умението бързо и вярно да се оценяват обкръжаващите и да се предсказват техните реакции. Социалният интелект е показател за уместността на поведението на един или друг човек.
Два еднакви ума не съществуват. Често хората са умни в някаква определена област и невероятно ограничени в друга. Много хора са прекрасни специалисти в своята област, но с тях не може да се разговаря на друга тема. Може би това не е лошо? В края на краищата всеки има шанса да...

 
добави в:
 
Още по темите:
психология    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.