zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Мъжът и жената ревнуват различно



Мъжът и жената ревнуват различно

Разликите са заложени от самата еволюция.

здраве.bg

Природата и прояви на ревността при двата пола са съвсем различни, твърди изследване на германски учени от Университета в Билефелд - жените най-често изпитват ревност, когато усещат прояви на изневяра у партньора, докато мъжете са по-конкретни – те ревнуват, когато има признаци на прелюбодеяние.

Изследователите смятат, че причините за разликата е заложена в еволюцията. Жените на първо място ревнуват зараждащи се у партньора чувства към друга жена, а мъжете – когато жената вече е избрала друг партньор.

Немските психолози са интервюирали няколко хиляди доброволци от двата пола, като са им задавали въпроси за това кои ситуации биха определили като най-непоносими. Така жените са окачествили като най-трудно преодолима ситуацията, в която усещат признаци на емоционална изневяра. Мъжете пък са определили като истински удар сексуалната изневяра.

“Сексуалната изневяра не влияе върху функцията на размножаване при жените”, обясняват причините за разликата специалистите. “За жените сексуалната изневяра на мъжете може да бъде дори съвсем безразлична. За сметка на това представителките на нежния пол реагират остро на всяко желание на мъжа да ги напусне, което в ранните етапи от еволюцията най-често е означавало заплаха за живота и дори гибел за жената и потомството. Подсъзнателните страхове всъщност продължават да съществуват и днес и определят поведението в повечето подобни ситуации”.

“При мъжете еволюционната ситуация е напълно различна. Мъжът държи на сексуалната вярност на своята половинка, защото по този начин получава гаранции, че децата са именно от него. Много мъже и днес не желаят да участват в отглеждането на деца, които не са тяхно потомство”, допълват немските психолози.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.