zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стволовите клетки са сред най-интензивно проучваните направления в медицината днес30 август 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


Стволовите клетки са едно от най-интензивно проучваните направления в съвременната медицина. По данни на експерти това се дължи на факта, че при успешно развитие на някои от заложените в момента медицински проекти вероятно в близко бъдеще ще можем да “заменяме” органи, които са необратимо засегнати от редица заболявания. Това заяви пред Агенция "Фокус" д-р Димитър Георгиев, съдружник в ГПСМД "Шейново 2005".
По тази причина броят на качествените медицински публикации, свързани с темата за стволовите клетки, в престижни списания расте експоненциално. В медицинския портал PubMed, -базата данни на библиотеката на National Institute of Health - САЩ, само за последните 30 дни са публикувани 407 статии.за последните 20 години статиите са общо 139381, като със свободен достъп към тях са 28104.
До момента стволовите клетки се прилагат успешно при лечението на някои злокачествени заболявания, редица неврологични, имунни и ревматоидни болести, чултиплена склероза, последици от инфаркт и тежък диабет.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.