zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сексът - и необходимост, и удоволствие!



Сексът - и необходимост, и удоволствие!

Редовният и добър секс носи много ползи и на двата пола.

здраве.bg

Много изследователи доказват тази теория с години. Всеки има свои методи, но извода, до който стигат, е един – сексът е необходимост за здравето на човека. Учени от кралския университет в Белфаст (Queen'sUniversity Belfast) са провели изследване, в което проследяват зависимостта между общото здравословно състояние на човек и редовните полови контакти. Данните показват, че при мъжете, които редовно правят секс, показателите на смъртността са наполовина по-ниски, отколкото у онези, които въобще не правят.

След секс се повишава производството на хормона пролактин, който заставя клетките в мозъка да образуват нови неврони в центъра на обонянието.

Сексът, твърдят специалисти, се явява и добър “тренажор” – редовните занимания могат да стегнат фигурата и да помогнат за избавяне от излишните килограми. Един страстен полов акт изгаря 200 калории – горе-долу толкова, колкото при 15-минутно бягане на бягащата пътечка във фитнес залата. Честотата на пулса на възбуден човек съответства на честотата на пулса на спортистите – от 70 до 150 удара в минута.

Ако по време на секс не се използва презерватив, депресията у жените намалява, твърдят ирландските учени и обясняват това с факта, че простагландинът – хормон, който се съдържа в спермата, се абсорбира от женските полови пътища, регулирайки производството на женски хормони.

Сексът е признат и като обезболяващо средство. Преди оргазъм нивото на хормона окситоцин се повишава пет пъти в сравнение с обичайното му равнище. Това, на свой ред, води до образуването на ендорфини, които оказват болкоуспокояващ ефект при всякакъв вид болка, като се започнем от главата и се свърши с артритни болки и дори мигрена.

Чрез редовните занимания със секс се повишава и имунитета, което намалява риска от простудни заболявания и грип.

Ако се прави редовно секс, може дори да забравите за стоматолога, смятат някои специалисти, защото в спермоплазмата се съдържат цинк, калций и други минерални...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    секс и здраве    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.