zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Новите знания помагат да се затвърдят старите



Мозъкът работи най-ефективно, когато едновременно усвоява нови знания и затвърждава стари, твърдят британски учени.

8 август 2006, здраве.bg

Затвърждаването на старите знания става по-лесно чрез придобиването на нови, гласят резултатите от последните изследвания на британски учени, цитирани от Би Би Си.
Учени от Университетския колеж в Лондон (University College London) под ръководството на Емрах Дузел са проверили паметта на доброволци, като са им показвали снимки, съдържащи позната, бегло позната и непозната информация. Сеансът е продължил 20 минути и е бил повторен след 1 денонощие.
След анализ на данните, авторите стигат до еднозначното мнение, че човек по-добре усвоява знанията, ако паралелно с това се запознава с нещо друго, т.е. “при смесване на старата информация с нова”. Доктор Дузел подчертава, че “въпреки голямото натоварване на мозъка във връзка с постъпването на нови данни, хората се учат по-добре именно по този начин”.
Учените са установили, че този метод на обучение активизира дейността на участъка на средния мозък, който отговоря за мотивацията. На тях той реагира с повишено изработване на медиатори на нервната система – неврохормони, които помагат в процеса на обучението.
По време на експеримента, при сканиране на мозъка на участниците, е установено производство на най-голямо количество медиатори в тези случаи, когато хората, повтаряйки познатия материал, едновременно са усвоявали и нов.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.