zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Новите знания помагат да се затвърдят старитеМозъкът работи най-ефективно, когато едновременно усвоява нови знания и затвърждава стари, твърдят британски учени.

8 август 2006, здраве.bg

Затвърждаването на старите знания става по-лесно чрез придобиването на нови, гласят резултатите от последните изследвания на британски учени, цитирани от Би Би Си.
Учени от Университетския колеж в Лондон (University College London) под ръководството на Емрах Дузел са проверили паметта на доброволци, като са им показвали снимки, съдържащи позната, бегло позната и непозната информация. Сеансът е продължил 20 минути и е бил повторен след 1 денонощие.
След анализ на данните, авторите стигат до еднозначното мнение, че човек по-добре усвоява знанията, ако паралелно с това се запознава с нещо друго, т.е. “при смесване на старата информация с нова”. Доктор Дузел подчертава, че “въпреки голямото натоварване на мозъка във връзка с постъпването на нови данни, хората се учат по-добре именно по този начин”.
Учените са установили, че този метод на обучение активизира дейността на участъка на средния мозък, който отговоря за мотивацията. На тях той реагира с повишено изработване на медиатори на нервната система – неврохормони, които помагат в процеса на обучението.
По време на експеримента, при сканиране на мозъка на участниците, е установено производство на най-голямо количество медиатори в тези случаи, когато хората, повтаряйки познатия материал, едновременно са усвоявали и нов.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.