zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Яйцата всъщност са полезни!Последните изследвания отхвърлят твърденията за вредата от тях.

здраве.bg

Бърканите яйца, омлетът, рохките или втърдо сварените яйца от край време присъстват в нашето меню. Те са традиционна закуска в много страни и се възприемат като даденост, а за някои хора – особено мъже, са единственото ястие, приготвено собственоръчно.

Преди време учените буквално обявиха война на яйцата, като заявиха, че редовната им употреба води до повишаване нивото на холестерола в кръвта, което без съмнение е причина за редица сериозни заболявания. Съчетаването на белтъка и желтъка в едно и също хранене бе признато за фактор, способстващ за развитието на сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер и т.нат.

Но сега можем спокойно да върнем яйцата в нашето меню. Последните изследвания на учените за влиянието на яйцата върху здравето на човека показаха резултати, в голяма степен противоположни на предишните.

Яйчният холестерол е напълно оправдан, тъй като той не попада пряко в кръвта и следователно, ако нямате вродено или придобито нарушение в обмяната на веществата, можете да се сбогувате със своите” яйчни страхове”. Освен това витамин Е, съдържащ се в яйцата, заздравява сърдечната мускулатура и противодейства на развитието на някои форми на рака.

Особено са полезни яйцата за децата. Консумирането на яйца в младежките години например намалява риска от развитието на рак на гърдата при жените. Съчетанието на витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите, а лутиенът, съдържащ се в жълтъка, подобрява зрението.

Диетолозите днес препоръчват на жените, които искат да отслабнат, да обърнат внимание на наличието на яйца в дневното меню. Според последните изследвания, яйцата като нискокалоричен и безвреден продукт позволяват значително да се намали теглото.

Така че, ако сте били изплашени от яйцата, вече спокойно можете да ги върнете на трапезата си, но, разбира се, не трябва да се забравя принципа - всичко трябва да е с мярка.(a)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    изследвания    хранене и диети    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.