zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Електрическият ток помага при заздравяването на раните



2 август 2006, здраве.bg

Въздействието на електрическия ток върху кожата потенциално може да ускорява зарастването на раните, твърди международен екип от учени от Великобритания, Австрия, САЩ и Япония.
Йозеф Пенингер (Josef Penninger) от Австрийския институт за молекулярна биотехнология във Виена и неговите колеги са установили, че естествените електрически полета и токове в тъканите играят важна роля за регулирането на зарастването на раните - те придърпват към повредените области клетки, участващи във възстановяването на цялостта на тъканите.
Според изследователите, клетките и тъканите функционират подобно на батерии с положително заредени йони на калия и отрицателно заредени йони на хлора, които се преместват през мембраните. Това създава линия на електрическо поле по цялото тяло. Ако настъпи повреждане на тъканта, работата на “батериите” се нарушава и възниква ситуация, подобна на кратко блокиране. Именно изменените полета привличат и насочват регенериращите клетки към местата на повреждане.
Учените са идентифицирали и гените, контролиращи този процес - под въздействието на електрическите полета се променя нивото на експресия на гените, отговорни за миграцията на регенериращите клетки.
Специалистите са направили и редица експерименти, свързани с конкретните гени, подготвящи или задържащи процеса на миграция на клетките. Оказва се, че при отключването на ген, способстващ миграцията и под въздействието на електрическите полета, раните зарастват по-бавно. А при отключването на ген, задържащ миграцията на клетките, раните започват да зарастват по-бързо.
Учените се надяват откритието им да намери практическо приложение - манипулирайки с електрическите полета, те се надяват да ускорят процеса на зарастване на раните.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    любопитно    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.