zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

40 на 100 хиляди души са болни от туберкулоза у нас



1 август 2006, Агенция Фокус
още новини от агенцията


“Сумата, за която България кандидатства и беше одобрена днес от Координационния комитет, е 15 486 688 евро за петгодишен период.” Това заяви д-р Тонка Върлева, националния координатор на програмата "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН и туберкулоза" в предаването “12+3” на БНР за кандидатстването на България за безвъзмездно финансиране с проект за подобряване на контрола на туберкулозата. 50 на 100 хиляди души са болни от туберкулоза у нас за 1998 г., а сега тази заболеваемост е около 40 на 100 хиляди. Според д-р Върлева тази програма е комплексна и тя има, както превенция и контрол на туберкулозата, така и лечение на тези, които вече са заболели.
По думите й тази програма цели да се увеличи капацитетът на Националната програма по туберкулоза, да се повиши диагностиката и лечението на болните от туберкулоза и да се намали трансмисията на туберкулозата в затворите в България.
Като основен приоритет е подобряването и откриването на случаите и успехът при лечението на туберкулоза в ромската общност, в групата на интравенозните наркомани, децата на улицата, така също бежанците и търсещите убежище, поясни д-р Тонка Върлева. Тя беше категорична, че 50 % от средствата по тази програма ще бъдат предоставени на здравните заведения - диспансерите по туберкулоза и многопрофилните болници, в които се обслужват болните.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.