zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диагноза: неувереност в себе си



Диагноза: неувереност в себе си

Тя най-често се заражда в детска възраст, но е резултат от неумение да се оценява обективно живота .

здраве.bg

Медиците и психолозите още в средата на 20 век определиха, че неувереността в себе си може да доведе до редица психосоматични заболявания като астма, главоболие и гастрит.

Едни обясняват липсата на увереност у човека в собствените му сили и способности с това, че в кората на главния мозък на такива хора процесите на задържане преобладават над процесите на възбуждане.

Неувереността в себе си не само дава начало на цинизма при подрастващите (според специалистите най-вече заради нея възникват браковете между 50 годишните “чичковци” и 18 годишните момичета), но тя буквално блокира способностите на човека, пречи му да се самоизразява и дава началото на много отрицателна постъпки.

Тази неувереност може да бъде причина и за силна зависимост от чуждото мнение, когато чуждите интереси и оценки изглеждат по-значими от собствените, а всяка собствена постъпка се оценява през очите на другите. Одобрение се търси от всички - от близките до случайните пътници в трамвая. Подобен е например случаят с ревнивите, които се измъчват от единствения страх - да не се окажат по-лоши от съперника, който е предпочетен.

Неувереността в себе си може да се прояви в различни моменти: когато човек си поставя цели, когато планира действията си, когато оценява нещо извършено. Тя често се формира още през детството, когато знанията за света и за себе си се състоят от чужди оценки, а не от реални факти.

Ако например учителката в детската градина определи детето като затормозено и майката го пита: “защо си такъв?”, неувереността вече е налице. Тя пуска корени и когато е претърпян някакъв неуспех. Всички преживяват неудачи или чуват отрицателни оценки за себе си, но не всички се стресират от това.

Някои специалисти смятат, че неувереността в себе си възниква, когато човек не умее да се адаптира към живота, не е способен правилно да си поставя цели, да ги съотнася с външните обстоятелства и позитивно да оценява своите резултати.

Какво да се прави?

Психолозите препоръчват да...

 
добави в:
 
Още по темите:
деца    психология    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.