zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

“Умна” дреха ще помага едновременно и срещу горещината и срещу студа28 юли 2006, здраве.bg

Японски учени създадоха “умна” дреха, която е способна да стопля и охлажда тялото на собственика, като се съобразява с околната температура, съобщи Би Би Си.
Според създателите, тази новост ще бъде особено полезна за възрастните хора, които тежко понасят температурните промени и на пациентите, страдащи от хронични заболявания, които влошават работата на системата за топлинно регулиране на организма.
“Умното” изобретение е разработено в японска нетърговска организация с название Прогресивен институт за пригодни за пренасяне климатични информационни системи.
Супер-дрехата работи с батерии и е способна да поддържа на своята повърхност температура от 10 до 30 градуса Целзий в продължение на 3 часа. Тя изглежда като всяка друга дреха и може да се носи по всяко време.
През следващите две години японските учени ще се занимават със създаването на дреха, чиято температура ще се коригира автоматично в зависимост от температурата на тялото.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    55+    любопитно    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.