zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Дългият работен ден е по-вреден за женитеДългият работен ден е по-вреден за жените

Те се опитват да намалят напрежението, като консумират повече и по-вредна храна.

здраве.bg

Продължителното работно време и извънредните часове, прекарани на работното място се понасят по-тежко от жените и имат повече вредно влияние върху здравето на нежния пол, твърди изследване на британски учени от Университета Кембридж (University of Cambridge).

В резултат на увеличения стрес на работното място, жените пушат повече цигари, пият повече кафе и употребяват вредна храна.

Интересен факт, установен при проучването, е, че и мъжете и жените пият по-малко алкохол, когато им се налага да работят много. При жените обаче се засилва желанието за по-обилно и нездравословно хранене.

Специалистите твърдят, че жените, които работят дълго време, ядат по-калорична и мазна храна и по-малко се занимават с физически упражнения, жените-пушачки изпушват повече цигари, докато продължителността на работния ден не влияе върху заниманията със спорт при мъжете, броя на изпушените цигари или изпитото от тях кафе.

Групата учени под ръководството на проф. Дарил О’Конър (Daryl O`Connor) са изучили специално влиянието на стреса върху хранителното поведение. Оказва се, че събитията, предизвикващи най-силен стрес - подготовка за някаква изява, среща с началник, изоставане от графика, заставят жените по-често да похапват между основните хранения, като логично се предпочитат храни, които бързо задоволяват апетита.

Хората, най-склонни към подобно поведение, учените наричат “емоционални гладници”. Те са описани в изследването като лесно и силно раними и склонни да премахват вътрешното напрежение именно с помощта на храната. Когато у тях възникне чувство за тревога, емоционална възбуда или враждебност към самите себе си, те започват да ядат, за да се разсеят от негативните емоции.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.