zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как правилно да съхраняваме и готвим продуктите



25 юли 2006, здраве.bg

В много случаи това, което се смята за най-модерно, не е никак полезно, твърдят специалистите.
Откажете се например от употребата на микровълновата печка за всякакви цели - готвене, претопляне, размразяване или затопляне на вода. Под въздействието на електромагнитните вълни химичният състав на храните и водата се променя, а хранителните качества на продуктите намалява. В повечето случаи в тях вече не се съдържа необходимите хранителни вещества, а това лесно води до преяждане, тъй като организмът не чувства заситеност при приемането на такава храна.
По възможност избягвайте съхраняването на продукти в целофан или пластмасови кутии. Въглехидратите от пластмасата могат да променят ендогенната дейност на хормоните на храната. За отделянето на продуктите от нежелателен материал може да се използва хартия или пергамент. По същата причина не съхранявайте питейна вода в пластмасови бутилки.
За съхраняването на продуктите и за тяхното приготвяне не използвайте алуминиево фолио. В него се съдържат соли на тежките метали, способстващи за развитието на болестта на Алцхаймер и други хронични неврологични заболявания.
Избягвайте употребата и на алуминиеви кухненски съдове или съдове, направени от синтетични материали, например тефлон. Най-хигиеничните и удобни съдове са направени от неръждаема стомана, керамика и стъкло.

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    превенция    любопитно    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.