zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Безвредни монитори няма!



Безвредни монитори няма!

На практика основният проблем и при най-модерния и скъп монитор идва от нас - от по-малката честота на мигане с очи.

здраве.bg

Абсолютно всички дисплеи са вредни за очите, макар и в различна степен, твърдят специалисти, цитирани от Би Би Си.

Причините за това са не в електромагнитното излъчване, а в това, че хората по-малко мигат при работа с компютър. Те са принудени да присвиват очи, за да разгледат по-ясно детайлите на изображението на екрана или да намалят неговата яркост. Това може да доведе до астенопия (зрителна умора) и сухота в очите. Колкото повече човек присвива очи, толкова по-рядко той мига.

При максимално напрежение на зрението честотата на мигане намалява до 4 пъти в минута. Сама по себе си тази тенденция не е опасна, но в резултат на недостатъчното овлажняване на очите възниква чувството за силен дискомфорт – “пясък в очите”. Изследователите са изучили реакцията на група доброволци, които е трябвало да съсредоточат вниманието си върху малка черна точка на екрана на монитора. Резултатите, получени с помощта на електромиограми, показват, че повечето хора присвиват очи при работа с компютър без дори да осъзнават това.

Ако човек е присвивал очи кратко време и направи опит да фокусира погледа си, той започва да мига два пъти по-рядко - около 7, а не 15 пъти в минута, както е обичайно.

Според учените, проблемът би могъл да се реши единствено ако бъдат създадени “умни” монитори, които ще настройват яркостта и контраста на изображението според конкретния човек.

А дотогава офталмолозите съветват тези, които работят с компютър да мигат по-често или да използват специални капки, наричани в медицината “изкуствени сълзи”.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.